A multifokális lencse használata

A multifokális lencse használata

A multifokális szemüveglencse vásárlása előtt az egyik legnagyobb félelem a vásárlók részéről, hogy nem tudják meg lehet-e szokni az új szemüveget. Nagyjából az új vásárlók 90%-a szokta megkérdezni, és természetesen jogos a kérdés, hiszen minden új dologtól félünk. De miért nem szükséges félni tőle?

Először is érdemes tisztázni, mit jelent a multifokális lencse vagy progresszív lencse fogalma. Amikor szemünk elkezd gyengülni (ez olyan 40 éves kor környékén szokott elkezdődni), akkor szükségünk van segítségre az olvasáshoz. Ez a segítség lehet olvasószemüveg, vagy bifokális szemüveg, esetleg multifokális szemüveg.

A lényeg: egyszerre biztosít a multifokális lencse távolra és közelre látásélességet, miközben a két távolságra alkalmas dioptriaérték között lágy átmenettel biztosítja a látást.

Vegyünk egy példát: valakinek szüksége van távolra +0,75 dioptriára, és olvasáshoz +1,75 dioptriára, akkor +0,75 dioptriáról indulván, a keret alja felé kikötünk +1,75 dioptriánál.

És nagy hangsúly van azon, hogy a keret alja felé közeledve, hiszen az olvasnivalót általában mellmagasság alatt szoktunk tartani, ezért alakították ki a progresszív lencséket úgy, hogy alul legyen az erősebb dioptria.

Hogyan lehet könnyedén elsajátítani a használatát a lencséknek?

Kezdjük ott, hogy a szemvizsgálat és a lencse illesztése tökéletes, így a pupillánk elé kerül a távolra alkalmas dioptriaértékünk.

Ha ez megvan, akkor a szemüveget felvége nézzünk távolra. Kicsit mozdítsuk meg a fejünket oldalra, és nézzünk körbe az üzletben. Látni fogjuk, ha a szemünkkel nem mozdulunk lefelé irányban, akkor végig távolra éles képet biztosít a lencse.

Ezután kissé emeljük meg a fejünket, és nézzünk szét az asztalon. Azért szükséges megemelni, mert úgy fogunk tudni erősebb törőerővel látni.

Majd ezután vegyünk a kezünkbe egy könyvet, olvasópróbát, újságot, és a keret alján kitekintve nézzük az olvasnivalónkat.

Ezeket a mozdulatokat remekül lehet otthon is gyakorolni, úgy hogy ülünk a kanapén, vagy egy fotelben/széken, ölünkben egy könyv vagy újság.

Nézünk távolra, és utána nézünk lefelé az olvasnivalóra.

Normális esetben csak azt fogjuk észrevenni, hogy látunk ide is, és oda is.

Ezután jön a következő lecke: álljunk fel. Menet közben nézzünk körbe, a lencse közepén is kitekinthetünk, de az alján ne, mivel ott már az olvasódioptria található. Haladjunk néhány lépést, és látni fogjuk, hogy ez a szemüveg nem olyan, mint a korábbi szemüvegünk: itt bizony mozog a kép. Ennek oka a folyamatos dioptriaváltozás. Ennek a zavaró hatását úgy lehet elkerülni, ha távolra mindig a távoli részen nézünk ki. Ha lefelé irányba szeretnénk távolabbra nézni, akkor bizony bólintani kell fejünkkel, ha pedig oldalra szeretnénk tekinteni, akkor a fejünkkel utána kell fordulni.

Ha minden rendben ment, akkor ismerős terepen folytassuk: lépcsőzés. Nem véletlenül mondjuk, hogy ismerős terepen, hiszen a szemüveg alján az olvasódioptria található, úgy mint szemüveg nélkül nem fog menni a lépcsőzés. A fejjel lefelé irányba kell fordulni, hogy lássuk a lépcsőfokokat.

Óvatosan lépcsőzzünk, mert ez a legnehezebb része a használat elsajátításának.

Ha ez is megvan, könnyítésképp üljünk le a számítógép elé, és állítsuk be a monitort kényelmes használathoz. Erre azért van szükség, mert a monitorhoz alkalmas dioptria lejjebb található, mint az egyenes nézővonal.

 

Milyen problémákkal találkozhatunk?

  • Szédülés
  • Kényelmetlen fejtartás a számítógépnél
  • Túl keskeny területet látunk be
  • Sehova sem látunk élesen

Következő cikkünkben megválaszoljuk, miért fordulhatnak elő a fenti problémák?

Ha bármilyen kérdése van, tegye fel nekünk megújult Facebook Messenger felületünkön:

Ha pedig szeretne szemvizsgálatunkra bejelentkezni, használja online bejelentkezési lehetőségünket:

Loading...
Share This Post
Bejelentkezés szemvizsgálatra!
Miért jó az online időpontfoglalás?

* mert minden akcióval összeadódó
plusz 5000 Ft kedvezmény
* mert egyszerű
* mert gyors
* mert ingyenes
* mert emailben értesítünk

Kattints a gombra és próbáld ki!