Lásd az élet színes oldalát!

Lásd az élet színes oldalát!

Az emberek nagy része természetesnek veszi, hogy a színeket megfelelően látja, de létezik egy olyan “állapot”, amikor nem látjuk megfelelően őket. Mit lehet tenni ebben az esetben?

Színtévesztésnek hívjuk azt, amikor valaki nem megfelelően érzékeli a színeket. A színvakság kifejezés talán túlzó, hiszen ők is látnak színeket, csak éppen egészen másként.

Olyannyira ritka dologról beszélünk, hogy a férfiaknál kb 8% lehet színtévesztő, a nőknél ez az arány mindössze 0.5%.

De mit is jelent a színtévesztés?

Három fajtáját különböztetjük meg:

A nevüket görög kifejezésekből kapták: protos, deuteros, tritos a vörös-zöld-kék jelentései. Ebből következik, hogy a színtévesztő lehet vörös tévesztő, kék tévesztő vagy zöld tévesztő.

Annak érdekében, hogy kitűnően szemléltessük, hogyan lát egy színtévesztő az alábbi ábrát célszerű megfigyelni (akár a hátteret is):

Színtévesztés vizsgálat

Jól látható, hogy a protanopia esetén a vörös színt téveszti a páciens, a deuteranomalia esetén a zöldet, míg a tritanopia esetén a kéket.

De miért is lényeges ez? Egyik oldalról nem probléma, hiszen így nőtt fel, így élte le az életét, ezeket a “színeket” szokta meg.

Azonban léteznek olyan tevékenységek, ahol a színeknek nagyon fontos jelentősége van: pl elektronikai szakemberek esetén a kábelek színe akár kiemelten is fontos lehet, vagy hivatásos gépkocsivezetők esetén (közlekedési lámpák!), de akár egy festőt is említhetünk, vagy bármi olyan tevékenységet, ahol a színeknek jelentőségük van. Jelenleg az a lista, amely tartalmazza a megfelelő színlátással betölthető munkaköröket több száz szakmát tartalmaz, ezért nem tudjuk az összes tevékenységet itt felsorolni, de annyi biztos, hogy változatosabbnál változatosabb foglalkozások, és mindegyik megköveteli a tökéletes (vagy ahhoz közeli színlátást)

Fontos, hogy amikor egy állást szeretnénk megpályázni, ne legyen akadály a színtévesztés!

Mit lehet tenni, ha a színtévesztés gyanúja felmerül?

A 2020-as évünk egyik nagy fejlesztése az üzletünkben végzett színtévesztés vizsgálat. Ez a speciális vizsgálati protokoll alkalmas arra, hogy kiszűrjük a színtévesztést, és korrigáljuk: speciális lencsekészletünk alkalmas a korrekcióra, így nem “csak” egy hagyományos szemvizsgálatról beszélünk, de egyben színtévesztés korrekcióról is!

Színtévesztés vizsgálat ÉrdA vizsgálat során az általános színtévesztés teszttel kezdünk (pöttyös ábrák), ezekből 12 db van. Majd a Dr Wenzel Klára és Dr Ábrahám György által kifejlesztett Colorlite tesztkönyv segít abban, hogy egészen pontosan meghatározzuk a megfelelő irányt a tökéletes korrekcióra.

Eközben speciálisan színezett lencsékkel finomítjuk az eredményeket, halvány színezettségtől az erősebbig. A vizsgálat képes a korábbi 12-ből 12 rontott eredményt 10/2 arányra javítani.

Amennyiben szeretné tesztelni színlátását, vagy szükséges Önnek korrekciós lehetőség, kérjük jelentkezzen be színtévesztés szemvizsgálatunkra:

Loading...

 

 

Share This Post
Bejelentkezés szemvizsgálatra!
Miért jó az online időpontfoglalás?

* mert minden akcióval összeadódó
plusz 5000 Ft kedvezmény
* mert egyszerű
* mert gyors
* mert ingyenes
* mert emailben értesítünk

Kattints a gombra és próbáld ki!