Mi történt 1959-ben?

jobb a szemüveg mint nélküle

Mi történt 1959-ben?

1959 rendkívül érdekes év volt, hiszen számos változás történt. Új termékek jelentek meg, átalakult világunk. Nézzük sorjában, mi is történt 1959-ben?

1959-ben megjelent az első Barbie baba!

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b0/0e/33/b00e336a02010b7aeed8bf355e20b53a.jpg

Lényegesen szebben néznek ki a mai babák, de ez abban az időben egy hihetetlen fejlődés volt a játékiparban!

https://timedotcom.files.wordpress.com/2014/12/1101590126_400-1.jpg?h=580

Fidel Castro átvette a hatalmat Kubában, hogy ezzel ki járt jól és ki nem, azt kb sejti mindenki, fontos mérföldkő volt az emberiségnek.

http://img.index.hu/cikkepek/0702//kult//szabo.JPG

Elindul a Szabó család című rádiójáték a Kossuth rádióban. Sokan hallgattuk, sokan szerették…1959-ben járunk.

http://kids.nationalgeographic.com/content/dam/kids/photos/States/A-I/hawaii-beach.adapt.945.1.png

Hawaii lett az 50. amerikai állam.

Ezek olyan események voltak abban az időben, amely jó időre meghatározta a történelem menetét, és ezen kívül számos más esemény is történt, de egy valamit feltétlenül kiemelnénk most.

1959-ben egy lelkes francia mérnök kísérleteket folytatott. Egy olyan szemüveglencsét szeretett volna alkotni, amelyben megtalálható az olvasódioptria, és a távoli dioptria is, azonban nincs képugrás a kettő között! Ne feledjük, ebben az időben kizárólag a bifokális lencsét lehetett alkalmazni, amely egy igen régi technológia volt!

Benjamin Franklin fejlesztette ki, az 1700-as évek végén! Tehát ezt a terméket majdnem 200 évig szinte változatlanul lehetett megvásárolni, adta magát a helyzet, hogy valami újra vágynak az emberek.

http://tallianoptika.hu/wp-content/uploads/2014/03/bifokalis.jpg

 

Mérnökünk látta, hogy édesapja mennyit szenved a bifokális lencsével, mivel bár éles képet biztosított távolra, és közelre sem volt rossz, a két távolság között nem látott élesen. Nem lehetett belátni vele egy íróasztalt, vagy egy konyhapultot, csak ha lehajolt vagy eltávolodott a szemüvegviselő, akkor látta élesen.

El is kezdte kifejleszteni az átmenettel rendelkező lencsét, de csak nem sikerült megfelelően. Ebben az időben üveg lencséket használtak, a műanyag lencsék jó 10 évvel később fognak csak megjelenni. Az üveg hűtésével voltak problémák. Egyik nap mérnökünknek előbb kellett eltávozni munkahelyéről, és lassan hagyta hűlni az üveget, majd másnap amikor bement a munkahelyére, akkor látta, hogy tulajdonképpen sikerült a terve.

http://cvikkeroptika.com/wp-content/uploads/2016/01/00.jpg
Kép forrása: cvikkeroptika.com

Ekkor elkezdett házalni a termékével, de az optikai gyártócégek nem láttak a lencsében fantáziát!

Mennyire érdekes, hiszen manapság a multifokális lencsék értékesítése a legnagyobb esemény egy optikai cég életében, de akkor még nem tudták miért fontos ez.

Mérnökünket a francia Essel nevű cég fogadta, és bár ott is voltak széthúzások, hogy megvásárolják-e a találmányt, végül egy marketinges mondta ki a lényeget: nem átmenet nélküli bifokális lencséről beszélünk, hanem egy multifokális lencséről, amely minden távolságra megfelelő képet biztosít!

Az Essel együttműködött mérnökünkkel, akinek a nevét most már mindenképp meg kell említeni: Bernard Maitenaz. Egészen nyugdíjazásáig fő fejlesztő mérnöke volt a Varilux lencséknek, és még nyugdíj után is aktív résztvevője a fejlesztéseknek. A Varilux lencse 50. évfordulóján pedig látogatást tett Magyarországon is.

http://www.solahistory.com/images/chapter-4-02/progressive-lenses-5.jpg

 

Bernard Maitenaz Budapesten (jobb oldalon)

Tehát a multifokális lencse, mint termék 1959 óta forgalomban van. Azóta persze számos fejlesztés történt, annak érdekében, hogy a szemüvegviselők minél elégedettebbek legyenek új Varilux lencséjükkel. A többi optikai cég évtizedekkel később tudta csak reprodukálni a Varilux lencsék által nyújtott előnyöket, több-kevesebb sikerrel. Ezért elmondható, hogy a világ legjobb multifokális lencséje a Varilux, bárki bármi mást is állít.

Legnépszerűbb termékük a Varilux Comfort, amelyet 1989-ben vezettek be, és egészen 2008-ig változatlan technológiával forgalmazták. Számos fejlesztés kapcsolódik a Comfort lencsékhez, de ezek közül talán a legnagyobb innováció az úgynevezett addíciófüggő felületkialakítás volt. A lényege az, hogy különböző olvasóértékekhez különböző progresszív design párosult, így mindenki a lehető legszélesebb hasznos zónát kapta meg. Ez egy komoly előny volt a Comfort lencsék esetén.

Jelenleg a prémium kategória a 7. generációt vonultatja fel, de már érkezik a legújabb trónkövetelő, amelyet szeptembertől lehet megvásárolni.

 

 

Share This Post
Bejelentkezés szemvizsgálatra!
Miért jó az online időpontfoglalás?

* mert minden akcióval összeadódó
plusz 5000 Ft kedvezmény
* mert egyszerű
* mert gyors
* mert ingyenes
* mert emailben értesítünk

Kattints a gombra és próbáld ki!