Védjük magunkat a digitális környezet ártalmaitól!

Védjük magunkat a digitális környezet ártalmaitól!

Akár tetszik, akár nem, életünket befolyásolják a digitális eszközök: mobiltelefon, számítógépes kijelzők, táblagépek, LCD TV. Lépten-nyomon találkozunk velük, akár egy pályaudvaron, bevásárlóközpontban. És mindeközben nem kizárólag kitesszük magunkat a káros ibolya-kék fénynek, de aktív használat esetén szemünket olyan helyzetbe kényszerítjük, ami nem igazán a saját terepe.

Cikksorozatunkban összefoglaljuk a digitális környezet kihívásait, szemünk vonatkozásában. Kezdjük az alapokkal!

A mobiltelefonunkat közelebb tartjuk, mint a hagyományos olvasótávolság. Az olvasótávolság kb. 40 centiméter, ehhez képest pedig a hordozható telefonunkat megközelítőleg 25-30 centiméterre tartjuk használat közben.

Kapcsolódó kép

Ekkor szemünknek egy ulraközeli távolságra szükséges alkalmazkodnia, ami a különböző izmok feszülését okozza. Ezen izmok állandó feszes állapotban tartását természetesen nem végezhetjük el büntetlenül, egy idő után szemünk elfárad, kevésbé képes olyan szinten domború állapotban tartani szemlencsénket, hogy éles képet biztosítson az.

Ekkor kezdődik az az érzés, hogy homályosan látunk. Ez egyéntől függ, és lehet 10 perc de lehet fél óra is.

Hogyan küszöbölhetjük ki ezt az állapotot?

Az első megoldás a legradikálisabb, ne használjuk telefonunkat (ennyire közelre). Ezt sokan nem tudnák betartani, így csak a teljesség igénye miatt került listánkra.

Kapcsolódó kép

Optikailag jó megoldás lehet olyan szemüveglencse használata, amely közelre tekintéshez egy picit segítséget biztosít szemünknek. Ez a segítség életkortól függően változhat, 0.5 dioptria, és 1 dioptria között, de 40-45 év felett előfordulhat, hogy ennél többre lesz szükség.

Egyik megoldás sem tragédia, hiszen ezzel könnyebben tudunk dolgozni, kapcsolatot tartani, játszani.

Inkább az lehetne tragédia, ha félre kéne tennünk szokásainkat, kizárólag azért, mert nem látunk megfelelően….

Következő cikkeinkben bemutatjuk a konkrét megoldásokat, de addig is egy gyors összefoglaló a fenti problémára használható szemüveglencsékről:

Essilor Eyezen termékcsalád: az első teljes termékcsalád a fiatalok számára, közeli tevékenységekhez. Szemüveglencsék szemfáradtság ellen.

Varilux X design: klasszikus, ugyanakkor innovatív multifokális szemüveglencse, amely már a digitális korszakban lett tervezve, így a legjobb megoldást nyújtja általános használatra.

Varilux E design: szintén innovatív multifokális lencse, amely a legkönnyebben megszokható, és 21. századi szemüvegviselők számára készült.

Varilux Digitime: munkaszemüveg lencse, asztaltávolságra, és ultraközeli tekintéshez. Munkahelyen elengedhetetlen.

Tartsanak velünk további cikkeink során is!

Share This Post
Bejelentkezés szemvizsgálatra!
Miért jó az online időpontfoglalás?

* mert minden akcióval összeadódó
plusz 5000 Ft kedvezmény
* mert egyszerű
* mert gyors
* mert ingyenes
* mert emailben értesítünk

Kattints a gombra és próbáld ki!