Milyen a jó napszemüveg?

Itt a nyár, és szinte mindenhonnan az UV sugárzás veszélyeire felhívó üzenetek olvashatóak, azonban a napszemüveg kérdése nem áll meg az UV védelemnél, lássuk mi a fontos az új napszemüvegben?

A napszemüveg, ugyanúgy akár egy optikai, szintén precíz elkészítést igényel. Szerencsére, mivel ezek a termékek a gyárból készen érkeznek, ezért nem kell nekünk foglalkozni az összeszereléssel, elkészítéssel.

A napszemüveg funkciója összetett: egyszerre véd a káros UV védelemtől, és komfortos látást biztosít erős napsütésben, továbbá ezek mellett optikaikailag is stabil képet nyújt.

Optikailag stabil kép, miközben nem dioptriás napszemüvegről beszélünk? Hogy is van ez?

Nos igen, a kérdés kézenfekvő, de a válasz is: onnantól kezdve, hogy átnézünk egy anyagon, figyelembe kell venni annak optikai jellemzőit is. Azaz a napszemüveg lencséje nem torzíthat, nem alakulhat ki prizmatikus hatás, mert ezektől a viselő megőrül, fejfájással fog küzdeni, és egy percig sem gondolja, hogy a napszemüveg lencséjének torzító hatása miatt alakult ki ez az érzés.

Hogyan készül a napszemüveg?

A napszemüveg kerete ugyanazzal a módszerrel készül, mint egy optikai szemüveg kerete, hacsak nem teljesen fröccsöntött darabról beszélünk. Ennek az a hátránya, hogy állítási lehetőség lényegében nincs, azaz ha nem passzol tökéletesen a fejünkre a napszemüveg, akkor nem is érdemes megvásárolni.

A lencsék jó esetben valódi optikai lencsék dioptria nélkül. Rosszabb esetben egy színezett “lemez”, amely optikailag nem stabil.

Ennek természetesen ára van: egy jó lencsével ellátott napszemüveglencse mindig is magasabb minőséget, és ezzel párhuzamosan árat képvisel, mint egy “lemezlencsés”. Utóbbiakat lehet beszerezni a drogériékban, benzinkutaton, nagyáruházakban többnyire.

Természetesen a lemezes megoldás sem ördögtől való, nem kell tőle félni minden esetben. Több gyártó készít úgy napszemüveget, hogy egy úgynevezett polarizált lemez van a lencse helyén, és ez tökéletes illesztéssel és optikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Ezzel szemben az egyszerűbb kivitelnél egy színezett műanyag lemezt íveltek meg, hogy elférjen a keretben….nos általában ezzel a típussal szokott a gond lenni.

Magyarországon az utóbbi jónéhány évben a napszemüvegek UV védelme megfelelő, azaz nem kell attól félni, hogy ne lenne megfelelő a védelmi képessége, sokkal nagyobb problémát okoz a hiányos optikai jellemző.

Üzletünkben az összes napszemüveg szakértő napszemüvegüzemek által készített darab, amelyből külön kiemelnénk a svájci ultrapolarizált INVU napszemüvegeket. Ezek a modellek divatosak, éves kollekcióváltáson esnek át, polarizált lencsékkel ellátottak, és mindemellett rendkívül kedvező áron lehet hozzájutni.

Ha még nem vásárolta meg új napszemüvegét, akkor várjuk sok szeretettel üzletünkben.

 

 

Legfrisebb bejegyzéseink
Blog

Milyen a jó napszemüveg?

Itt a nyár, és szinte mindenhonnan az UV sugárzás veszélyeire felhívó üzenetek olvashatóak, azonban a napszemüveg kérdése nem áll meg

Bővebben