Multifokális szemüveg, vagy inkább több olcsóbb?

A multifokális szemüveglencsékről az a hír járja, hogy drágák. Vajon igaz-e? És ha mégsem a multifokális lencsék mellett döntünk, jól járunk? Lássuk!

A multifokális szemüveglencséket számtalan alkalommal méltattuk, hiszen olyan problémákat oldanak meg, amelyeket szükséges megoldani, különben nem tudnánk a munkánkat elvégezni, nem tudnánk olvasni, autót vezetni kényelmesen.

Mire is alkalmasak ezek a termékek?

Szemünk 40 éves korunk táján (40-45) kezdi elveszíteni az alkalmazkodóképességét. Ez azt jelenti, hogy közelre egyre kevésbé vagyunk képesek az apróbb betűket elolvasni, ezt kompenzálandó egyre távolabb tartjuk az olvasnivalót, mígnem egyszercsak sehol sem lesz kényelmes. Régóta létezik megoldása a problémának: olvasószemüveg. Azonban amíg az olvasószemüveg egyfókuszú, egy távolságra ad éles képet, addig a többfókuszú szemüvegek több távolságra. Az olvasó és a távoli szemüveg egybeépítésének eredménye a bifokális szemüveg, és ennek korszerűsített változata a multifokális szemüveg, amikor nem csak két távolságra ad képet a lencse, hanem fokozatmentes átmenettel változik a dioptriája, progresszív módon.

Ma a Varilux multifokális szemüveglencséknek számtalan változata létezik, leginkább használat szerint szeretjük megkülönböztetni, azonban természetesen kategória szerint is lehetséges. A kategóriák alapján léteznek horizontálisan keskenyebb hasznos területtel rendelkező típusok, léteznek rendkívül széles látóterű típusok, és természetesen a kettő között is találhatunk jócskán.

Használat szempontjából pedig klasszikus, kifejezetten számítógépes munkához fejlesztett, autóvezetéshez tervezett, vagy éppen napszemüvegként funkcionáló típusokat különböztetünk meg.

Ebből látszik, hogy bizony széles a választék, és nem szabad annyival elintézni a vásárlást, hogy a multifokális lencse drága. A szemüveglencse egy problémára ad hatékony megoldást, és ha összetett a problémánk akkor bizony a Varilux 1+1 akció is óriási segítség, mivel így teljeskörűen megoldjuk a látásproblémát.

No de melyik a “jobb vétel”? Egy multifokális szemüveg, vagy több egyfókuszú?

Először is nézzük használat szempontjából: ha valaki több egyfókuszú lencsét választ, akkor lesz egy távoli, egy olvasó és esetleg egy munkaszemüvege, a távolságok szerint osztályozva.

Mivel jár a szemüvegek cseréje?

A szemüvegkeret kopik, rongálódik, és minél többször használjuk, annál jobban rongálódik. Emellett fennáll az esélye, hogy egyik-másik szemüvegét keresgéli a több szemüveget viselő páciens. De az sem kizárt, hogy egyiket-másikat elveszíti.

Ennyi hátrány után felmerül mindenkiben a kérdés, ha ez így van, mégis ki választja ezeket a típusokat?

Természetesen első helyen az árkérdés szerepel, aki nem tudja megfizetni a multifokális lencsét, sokszor “menekül” a több egyfókuszú lencse által kecsegtető biztosan olcsó megoldásba. Előfordulhat, hogy speciális okokból választják ezt a kombinációt, pl nehézséget okozott a megszokás valakinek (erről következő cikkünkben fogunk mondani pár szót). De az sem kizárt, hogy valaki rengeteget olvas, esetleg szívesen olvas fekve, és ilyenkor az olvasószemüveg rendkívül hatékony lehet (erre is van megoldásunk).

Mégis anyagilag hogyan jön ki egy ilyen vásárlás?

Nem szeretünk árakat írni, több okból kifolyólag: egyrészt ne az ár alapján döntsön senki, hanem a probléma megoldása alapján (mire van szükség?). Másrészt tekintve hogy több száz(!) lencse ár van a katalógusunkban, nehéz lenne kiszemelni egyet. Ezért arányosítva fogjuk az összehasonlítást elvégezni. Lássuk mit is jelent a gyakorlatban?

Szemüvegkeret: 30.000 Ft

Egyfókuszú szemüveglencse: 8000 Ft/db

Multifokális szemüveglencse: 50.000 Ft/db

Három darab egyfókuszú szemüveg így:

3×30.000+6×8000=138.000 Ft+6xmunkadíj (legyen mondjuk 5000 Ft)=168.000 Ft

Multifokális szemüveg:

30.000+2×50.000 Ft+munkadíj 5000 Ft=135.000 Ft

Különbség: 33.000 Ft a Varilux lencse javára!

Nos máris érezhető a különbség, és ha csak két szemüveget készítünk, akkor is megközelítőleg ugyanott vagyunk, cserébe váltogatni szükséges a szemüvegeket, elveszíthetjük, és a nem állandóan viselt keret idő előtt elhasználódik.

Mindezeken túl a Varilux lencsék “beépített” kiegészítő biztosítással érkeznek, melynek keretében bármi történik a szemüveggel (törés, karc, elvesztés(!)), akkor az új lencséknek csak a 25%-át kell fizetni.

Ezután érdemes elgondolkodni, mi a legjobb Önnek? Egy kényelmes megoldás, amely minden távolságra megfelelő, és a biztonsága is adott, vagy 3 különböző szemüveg, amelyek tönkremehetnek, elveszhetnek, ráülhet, leeshet az asztalról, és még megannyi probléma történhet velük.

Természetesen mindenki maga dönti el, melyik az a megoldás, amely számára a legtökéletesebb, és természetesen az itt található árak nem minősülnek ajánlatnak, mert ajánlatot kizárólag a pontos dioptria után tudunk biztosítani, de az itt kalkulált árak rendkívül közel állnak a valósághoz. 

Ha szeretné kipróbálni a Varilux élményt, akkor várjuk látásvizsgálatunkra, jelentkezzen be online.

Legfrisebb bejegyzéseink
Blog

Milyen a jó napszemüveg?

Itt a nyár, és szinte mindenhonnan az UV sugárzás veszélyeire felhívó üzenetek olvashatóak, azonban a napszemüveg kérdése nem áll meg

Bővebben