Páramentes a vízlepergető szemüveg?

Ha egy szóval szeretnénk válaszolni: nem. De bővebben elmagyarázzuk miért nem.

A párásodás mindenki számára ismert fogalom, a szemüvegesek életét azonban jelentősen megkeseríti. A szemüveg lenne az az eszköz, amely segít abban, hogy jól lássanak, mégsem sikerül, mert a pára miatt nem látnak át a szemüveglencsén….pedig azt mondták nekik, hogy a lencse vízlepergető hatású. Mi akkor az igazság?

A pára nem más, mint a levegőben található víz kicsapódása egy felületen. A levegő páratartalma határozza meg a lencsék párásodásának mértékét.

A kicsapódás hőmérsékletkülönbség hatására alakul ki, például amikor rendkívül hideg napon betérünk a pékségbe. Mindenki számára ismerős a szituáció, ilyenkor percekig nem látunk. Az utóbbi időben a maszkviseléskor alakult ki a párásodás, főleg a sebészeti maszkok esetén tapasztalhattuk ezt a jelenséget.

Többen tértek be hozzánk, milyen megoldásokat tudunk javasolni? Mi az ami miatt ez kialakul, és miért mondták, hogy vízlepergető, amikor remekül párásodik a lencse? Talán átvertek?

páramentes szemüveglencsék

A párásodás nem más, mint a levegőben található víz kicsapódása egy felületen…a felülettől függően alakul ki a párásodás. Olyan lencse nem létezik, hogy ne párásodjon, ahhoz viszont, hogy a lehető legjobb megoldást tudjuk nyújtani, szükséges ismernünk a lencse felületét. Ugyanis kétféle felüeltet különböztetünk meg.

Kezdjük akkor az elején, a felülettel:

  • A lencse vízlepergető hatású, hidrofób
  • A lencse nedvszívó hatású hidrofil

Amennyiben vízlepergető lencsénk van, vagy olyat választunk, az alábbi előnyöket kapjuk meg:

  • A lencse remekül tisztítható, csúszós felületű
  • A lencse jó eséllyel egy magasabb minőségű tükröződésmentesítéssel van felszerelve

A csúszós felület lesz a lencsénk vízzel szembeni viselkedésének alapja. Ugyanis a csúszós felületen a vízcseppek apró gömbökké állnak össze. Minél kisebb egy gömb, annál nehezebb átlátni rajta. Minél nagyobb, annál könnyebb, értelemszerűen.

Páramentes szemüveglencsék

Ha hidrofil tulajdonságú lencséje van, akkor a víz a lencse felületén nagyobb, összefüggő egységként jelenik meg, könnyebb átlátni ezen a “függönyön”.

Emellett lencséje viszont kevésbé könnyen tisztítható.

Nos igen, rögtön el is érkeztünk egy dilemmához: zavarja a lencsén lévő szennyeződés, vagy inkább a párásodás? Jellemzően erős mínuszos vevőknél a párásodás talán a legrosszabb, hiszen szemüvegben sem, és nélküle sem lát, ha belép egy helyre, 22-es csapdája.

Végülis mit lehet tenni?

Először is kompromisszum. Mi az amiből engedünk annak érdekében, hogy kényelmesebb legyen az életünk?

Ha a párásodás egy komoly kihívás Önnek, akkor új szemüvegéhez javasoljuk az Optifog felületkezelést. Ha a szemüveg tisztasága egy komoly követelmény, akkor pedig egy Crizal Sapphire felületkezelést javaslunk+a kérdéses időszakban párásodás gátló spray-t.

Érd_optika

Tehát a lencse párásodás nem átverés, egyszerűen ilyen a fizikája. A jó hír, hogy az Optifog lencsék viszont pont ennek ellenkezőjét biztosítják, azaz tökéletesen páramentes megoldást ad a hideg napokon.

Új szemüvegéhez látásvizsgálat, online bejelentkezéssel

 

Legfrisebb bejegyzéseink
Blog

Milyen a jó napszemüveg?

Itt a nyár, és szinte mindenhonnan az UV sugárzás veszélyeire felhívó üzenetek olvashatóak, azonban a napszemüveg kérdése nem áll meg

Bővebben