Miért lesz még tökéletesebb multifokális szemüvege?

Valamikor a ’90-es években kezdtek elterjedni a szemüveglencsék felületkezelései, amely akkor nagyon nagy újdonságnak számított, mára pedig kötelező kelléke lett egy szemüvegnek. Hogyan jutottunk el a luxusból a szükségesig?

Amikor megjelentek az első felületkezelések, akkoriban tulajdonképpen egy problémára kínáltak megoldást, védtek a karcolódás ellen, vagy épp kényelmesebb szemüveghasználatot eredményeztek a tükröződésmentesítéssel.

Honnan indultunk, hová jutottunk a nanométer vastagságú felületkezelésekkel?

A felületkezelések mai tudása:

  • Védelem a karcokkal szemben
  • Tükröződésmentesítés
  • UV szűrés
  • Vízlepergetés
  • Speciális esetekben páramentesítés
  • Káros kék fény szűrés

Kezdetben egyéb optikai eszközökön alkalmazták a tükröződésmentesítést, távcsöveken, mikroszkópokon, vetítő eszközökön, a még tökéletesebb képalkotás elérése érdekében, ahogy azt sejteni lehet, a hadiiparból indult hódító útjára ez a láthatatlan fejlesztés.

A fejlesztés láthatatlan, vagy éppen nagyon is látható volt a maga idejében, azaz nem látszott a tükröződése a felületnek.

Kezdetben egy egyrétegű, lila maradékszínű felületkezelés jelezte, hogy a lencse kevésbé csillog, azonban később eljutottak a fejlesztések az 5 rétegű tükröződésmentesítéshez.

A rétegek száma azért fontos, mert minél több található a lencsén, annál több hullámhosszra működik a felületkezelés, azaz annál kevésbé csillog.

Tökéletes multifokális szemüveg, tökéletes UV védelemmel

Ha ma egy egyszerű felületkezelést veszünk alapul, akkor egy HMC nevű (Hard Multi Coating) együttest kapunk, amely valamilyen szintű felületkeményítést jelent, 5 rétegű zöld tükröződésmentesítést, és vízlepergető fedőréteget (Top Coat).

Üzletünkben az Essilor Crizal termékcsaláddal dolgozunk, azaz a Crizal felületkezelésekkel. A Crizal volt az első olyan tükröződésmentesítés, amely több, mint 98%-os fényáteresztésű volt (tényleg minimális tükröződéssel), és rendkívül elegáns maradékszínnel, szemben a többi cég erősen zöldes-kékes színével. Emellett a fejlesztések olyan irányba haladtak, amelyek segítségével még kényelmesebbé tették az emberek látását.

 

Egy tökéletes visszajelzés vásárlónktól: “Jó, hogy ezt a réteget választottam, mert bár ugyanaz a lencsék dioptriája, mégis úgy érzem élesebben látok” Molnár Gábor, Budapest.

A Crizal család azonban határozottan több problémára kínál megoldást ma, szemben a ’90-es évekkel.

  • Crizal Sapphire: 99,8% tükröződésmentesítés
  • Crizal Prevencia: Kétfaktoros felületkezelés. Káros kék fény szűrés (lila maradékszín), illetve a hátsó oldalon zöld-arany a kényelem érdekében.
  • Crizal Easy: a Crizal lencsék belépő kategóriája. Elérhető áron magas minőség.
  • Optifog: a valóban páramentes lencsék

páramentes szemüveglencsék

A felületkezelések helyes megválasztása azért fontos, mert így olyan szemüveget készíthetünk Önnek, amely a leginkább szolgálja kívánságait. Például, ha tényleg sokat dolgozik számítógéppel, akkor a Crizal Prevencia felületkezelést javasoljuk. Ha (főleg a mai maszkos időszakban) zavarja a párásodás, akkor az Optifog felületkezelést ajánljuk. Így nem csak élesen fog látni, de kényelmes lesz a szemüvegviselet.

Jó hír, hogy ezek a rétegek minden típusú lencsére rendelhetőek, legyen szó akár Varilux multifokális, vagy éppen Eyezen, szemfáradtságot csökkentő, vagy akár egy sima olvasó lencséről.

Jelentkezzen be látásvizsgálatunkra online, és szakértő tanácsadás keretében megmutatjuk mi a különbség az egyes felületkezelések között.

 

 

Legfrisebb bejegyzéseink
Blog

Milyen a jó napszemüveg?

Itt a nyár, és szinte mindenhonnan az UV sugárzás veszélyeire felhívó üzenetek olvashatóak, azonban a napszemüveg kérdése nem áll meg

Bővebben