Kezdődik az iskola, hogyan készüljünk rá?

Az iskolakezdés mindenki számára megterhelő: a gyerek esetleg új közegbe kerül, a szülőnek fel kell készülni, ha valaki felnőttképzésre jár, esetleg el sem képzelni, hogy romlott a szeme, kiemelt figyelmet kell fordítani erre, de vajon miért ennyire fontos ez?

Maradjunk a gyerekeknél elsősorban, képzeljük bele magunkat a helyzetükbe: új közeg, új gyerekek, új ismeretek. Valamit meg kell tanulni, de még tanulni is meg kell tanulni. Ezt pedig csak úgy lehet elsajátítani, ha figyeljük mi az az információ, amelyet be kell fogadjunk. Viszont ez az énekórán kívül szinte kizárólag a szemünk segítségével lehetséges.

Hogyan lehet elsajátítani ismereteket, ha nem látjuk megfelelően őket? Hogyan ismerhetem fel a különbségeket az összeadás és kivonás jel között, hogyan tudok úgy betűket megtanulni, ha összekeverem az i és az l betűt, vagy a G és a 6-os számot, pusztán csak azért, mert nem látok megfelelően?

Rendkívül nehezen, ez a helyes válasz. És ha nehezen tud a gyerek tanulni, sőt kudarccal teli élményei lesznek, akkor bizony hamar feladja, és inkább másra fog figyelni, olyan dolgokra, amelyeket lát. Egy rövidlátó inkább közelre: az asztal repedéseire, a képekre a könyvben, a füzetébe firkál. A távollátó pedig olvasás helyett inkább nézelődik az ablakon, körbe az osztályterembe, mert közelre nem lát megfelelően.

iskolakezdési szemüveglencse akció érd joó optika

Emellett egy másik veszélyes részlete is van a nem megfelelő látásnak: a társas kapcsolatok kerülése. Egy gyerek számára a közösség alapvető fontosságú, szükséges játszani a többiekkel, szükséges közösségben lenni, viszont ha bizonytalan a látása, akkor inkább visszahúzódó lesz.

Természetesen az is előfordulhat, hogy a gyerek már szemüveget visel, viszonylag jól lát, ebben az esetben további problémákat célszerű megoldani. Rendkívüli mértékben használnak digitális eszközöket a gyerekek, és ezek a készülékek káros kék fényt bocsátanak ki. Ezért célszerű az új szemüveget ilyen szűrővel ellátni.

Tehát az iskolakezdésre a szülő úgy készülhet fel, ha a gyerek megfelelő látását ellenőrizzük, biztosítjuk, és a szükséges szűrőkkel ellátott szemüveget választjuk neki.

De a felnőttek részére is készültünk ajánlattal, nem véletlenül említettük meg őket a bevezetőben.

Megközelítőleg 40 éves kor környékén kezd a szemünk olyan irányba romlani, hogy közelre egyre gyengébben látunk, egyre távolabb tartjuk az olvasnivalót. Ez a romlás egyébként befolyásolja mind a távoli, mind a karnyújtásnyi távolságra történő érzékelésünket is.

Ilyenkor a kellemetlen része az, hogy közelre nem látunk, ahogy távolítjuk a papírt, akkor egy picit jobban látunk, de a betűk kisebbek lesznek. Azaz látszólag segít a távolság növelése, de csak rövidtávon, mert egyre inkább nehézkes lesz az olvasás.

Ezt az állapotot hívják presbiópiának, amikor a szemlencsénk nem képes ugyanazt a rugalmasságot megvalósítani, mint huszonéves korunkban.

Ha tapasztalt már hasonlót, vagy csak fárad a szeme, fejfájás találja meg időközönként, esetleg téveszti a sorokat, karaktereket, akkor egy látásvizsgálattal érdemes kezdeni. A vizsgálat valószínűleg ki fogja mutatni, hogy olvasószemüvegre van szüksége, azonban ma kizárólag olvasószemüveget viselni olyan, mintha kézi kávédarálóval őrőlnénk a kávészemeket. Képes arra, hogy hatékony legyen, de nem a legkényelmesebb megoldás.

Ehelyett mi az úgynevezett munkaszemüvegeket javasoljuk, ezen belül a Varilux Digitime lencséket, melyek kifejezetten a digitális eszközökhöz készültek, és az olvasáson kívül a számítógépes munkát is segítik.

Tehát iskolakezdési akciónkban mind a gyerekekre, mind a felnőttekre gondoltunk, és ha szeretnének részt venni látásvizsgálatunkon jelentkezzenek be online időpontfoglalónk segítségével

Legfrisebb bejegyzéseink
Blog

Milyen a jó napszemüveg?

Itt a nyár, és szinte mindenhonnan az UV sugárzás veszélyeire felhívó üzenetek olvashatóak, azonban a napszemüveg kérdése nem áll meg

Bővebben